Veganska källor till omega-3

Allt fler blir vegetarianer eller veganer. Det viktigaste skälet till att bli vegan är troligen fortfarande att man vill visa hänsyn för djurens rättigheter och välbefinnande. Men även hälsofördelar och miljöskäl anförs ofta som förklaringar till att man väljer en vegansk livsstil.

Omega-3 från vegetabiliska livsmedel

Vegetarianer och veganer som vill få i sig tillräckligt med omega-3 från kosten kan använda fröer som chiafrö, linfrö, hampafrö och valnötter. Även groddar är en mycket god omega-3-källa. Men kom ihåg att kroppen behöver tre typer av omega-3-fettsyror: ALA, EPA och DHA. ALA behövs för att upprätthålla en bra balans mellan omega-6 och omega-3 i kroppen, medan fettsyrorna EPA och DHA bidrar till normal hjärtfunktion.

"ALA behövs för att upprätthålla en bra balans mellan omega-6 och omega-3 i kroppen"

Nötter, frön och gröna grönsaker innehåller ALA, men tråkigt nog varken EPA eller DHA. Det enda undantaget bland gröna grönsaker är sjögräs. Sjögräs är ju knappast en vanlig ingrediens i det västerländska köket, även om de flesta sushiälskare säkert känner till det som en populär förrätt på japanska restauranger. Om du bara äter ALA försöker kroppen omvandla den till EPA och DHA, men det sker inte särskilt effektivt. Det är bara 0,2–8 % som omvandlas till EPA och så lite som 0,05 % till DHA

Vegan omega-3 sources-3

Slutsats

Som vegan går det att få tillräckligt med omega-3-fettsyror från vegetabiliska livsmedel. Men det kräver att kosten anpassas med extra nötter, frön och gröna grönsaker. Om du vill ha ett balanserat intag av omega-3 som inte bara innehåller ALA kan du välja att ta ett veganskt omega-3-tillskott. DHA och EPA kommer oftast från algolja.