Vanliga frågor

Snabbsök för svar på vanliga frågor
Select Topic:

Omega-3 är en sorts fettsyror. Precis som omega-6 räknas de till de essentiella fettsyrorna eftersom de spelar en viktig roll för hälsan, men kroppen kan inte själv tillverka dem. Intaget av omega-3 från kosten har minskat under senare år.

EPA och DHA är två av de viktigaste omega-3-fettsyrorna.

EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) är långkedjiga fettsyror som i hög grad är omättade (fleromättade). En av de viktigaste källorna till både EPA och DHA är fiskolja från fisk som lever i kalla vatten.

EPA har en fysiologisk funktion. Det har bevisats att EPA:

Bidrar till normal hjärtfunktion
Bidrar till att normal funktion i blodet
Inflammationshämmande

DHA har en fysiologisk funktion. Det har bevisats att DHA:

Bidrar till att upprätthållla en normal syn
Bidrar till att upprätthållla en normal hjärnfunktion
Bidrar till normal hjärtfunktion
DHA är särskilt viktigt för att hjärnan och ögonen ska utvecklas under graviditet och tidig barndom.

ALA (alfa-linolensyra), som är den tredje omega-3-fettsyran, är visserligen nyttig, men fördelarna för hälsan är inte lika uppenbara som för de andra två omega-3-fettsyrorna, EPA och DHA.

ALA finns i växtbaserade livsmedel som linfrön, avokado och valnötter.

Kroppen kan omvandla ALA till EPA och DHA, men endast i begränsad omfattning. Omvandlingen från ALA till EPA och DHA sker mycket långsamt och endast små mängder bildas. Rekommendationen är därför att äta mat som innehåller mycket EPA och DHA, samt att komplettera med kosttillskott som exempelvis MINAMI.

Studier har visat att de flesta märker av fördelarna med att ta ett kosttillskott med omega-3 inom 3 till 12 veckor. Resultatet beror dock på om de tar tillräckligt mycket och även om förhållandet mellan EPA och DHA är det rätta.