Vänta inte tills du är i medelåldern innan du börjar ta hand om din kropps viktigaste organ! Hjärtat är din motor, och det är viktigt att du kollar oljan i den. Bokstavligen, eftersom en bra olja – närmare bestämt fiskolja – hjälper hjärtat att fortsätta slå i rätt takt.
Ett gram omega-3 varje dag
Fiskolja, fet och halvfet fisk innehåller omega-3-fettsyror som är bra för hjärtat. Exempel på feta och halvfeta fiskar är sardin, sill, makrill, lax, ål, röding och hälleflundra. Många typer av fisk som äts mycket – t. ex. torsk och pollack – innehåller tyvärr väldigt lite omega-3. Det finns fiskolja av bra kvalitet i form av kosttillskott som kan komplettera omega-3 i maten som en del i din övrigt varierade kost och hälsosamma livsstil.

Vad gör omega-3 för hjärtat?
EPA och DHA är de viktiga omega-3-fettsyror som finns i fiskolja och fet fisk. EPA och DHA från fiskolja hjälper till att upprätthålla normal hjärtfunktion, blodtryck och blodfetter. De sänker inte kolesterolet, men hjälper att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet. Tillsammans med en varierad kost och hälsosam livsstil, håller de blodkärlen friska och rena.
Vem behöver mer omega-3?
Målet är att få i sig minst 250 mg EPA och DHA dagligen, och helst ett gram (1000 mg). Effekten till hjärtats normala funktion uppnås vid ett dagligt intag av 250 mg EPA och DHA. För att bibehålla normala triglyceridnivåer i blodet bör man ha ett intag av 2 g EPA och DHA per dag och för att bibehålla ett normalt blodtryck är rekommendad dos 3 g EPA och DHA per dag. Något som är bra att känna till är att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet anser att det är säkert för vuxna med ett kontinuerligt dagligt intag av 5 gram EPA och DHA från fiskoljetillskott.